18.08

Pindang Labu Kunir / Kunyit Asam

Bahan :

  • Ikan (sesuai selera)
  • Labu 100 gram

Bumbu :
  • Bawang merah 5 biji
  • Bawang putih 3 biji
  • Cabe 7 biji
  • Laos 1 ruas
  • Kunyit 1 ruas
  • Asam 10 sdm
  • Ketumbar 4 butir
  • Kemiri 1 sdm
  • Garam secukupnya
  • Gula secukupnya

Cara Membuat :
  1. Bersihkan ikan, lalu potong - potong.
  2. Potong kotak labu.
  3. Rebus potongan ikan bersama dengan potongan labu.
  4. Haluskan semua bumbu kecuali garam dan gula.
  5. Masukkan bumbu yang telah dihaluskan bersama dengan garam dan gula ke dalam rebusan ikan dan labu,rebus sebentar dan sajikan.

0 Comment: